MİRASTAN FERAGAT

  1. MİRASTAN FERAGAT EDİLEBİLİR Mİ?

Türk Hukuk Sisteminde mirastan feragat edilmesi mümkündür. Ancak sıkı şekil şartına bağlanmış olan feragat işlemiyle belki de feragat edenin kararının onların malvarlığını eksiltmesi adil bulunmamıştır.

 Herhangi bir mal karşılığı almadan mirastan feragat eden kimselerin altsoyları korunmak istenmiştir.

2.MİRASTAN FERAGAT ETMENİN ŞARTLARI NELERDİR?

Türk Medeni Kanunu Madde 528 miras bırakanın karşılık sağlanarak veya karşılıksız olarak mirasbırakan ve mirasçısının mirastan feragat sözleşmesi akdedebileceğini ifade etmiştir. Bu kapsamda sözleşmenin taraflarının mirasçı ve mirasbırakan olması gerekir. Miras sözleşmesiyle feragat eden açıkça miras payından feragat ettiğini ifade etmelidir. Miras bırakanın da sözleşmeye katılımı elzemdir.

3. FERAGAT NASIL YAPILIR?

Mirastan feragat miras sözleşmesi olarak noter resmi şekil şartına tabiidir. Noter tarafların irade beyanlarını yazıya geçirip taraflara imzalatır.

4. MİRASTAN FERAGATİN, FERAGAT EDENİN ALTSOYUNA ETKİSİ NELERDİR?

Mirastan feragat ivaz karşılığı yani bir bedel karşılığında yapıldıysa altsoyu için de sonuç doğurur. Ancak karşılığında bir şey alınmamışsa, kanun koyucu altsoyların adaletsiz bir şekilde,, feragat eden kişinin karşılıksız feragat kararı ile bağlı kılmak istememiştir.  Bu durumda feragat altsoy bakımından sonuç doğurmaz. Örneğin Babanın (B)  Dede (D) ile yaptığı miras sözleşmesiyle karşılıksız feragat etmesi sebebiyle oğlu (O) bu feragatten etkilenmez. Yani Oğul (O) babasının yerine geçerek hak sahibi olur. Ancak hatırlatılmalıdır ki, eğer bir karşılık alınmışsa mirastan feragat feragat edenin altsoyu  için de sonuç doğurur. Bu halde mirasçı olmanın genel şartlarından olma olan altsoyun murisin ölüm anında sağ olma şartı yine de aranmaktadır. Bunlarla beraber son olarak feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.

5.MİRASTAN FERAGAT SÖZLEŞMESİNİN İPTALİ İSTENEBİLİR Mİ?

Mirastan feragat sözleşmesinin hukuka aykırılık, ahlaka aykırılık, ehliyet yoksunluğu ve irade sakatlıklıklarına (hata, hile, korkutma sebebiyle) dayanılarak iptali istenebilir. İptal istemi hukuki menfaati bulunanlar tarafından miras bırakanın ölümünden itibaren bir yıl içinde istenmelidir. Bu iptal davası mirasbırakanın son yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesinde açılır. Örneğin İzmir Foça mirasbırakanın son yerleşim yeriyse Foça Asliye Hukuk Mahkemeleri davayı görmeye görevli ve yetkilidir.

6. MİRASTAN FERAGAT KARŞILIĞINDA ALINAN BEDELİN SINIRI NEDİR?

Türk Medeni Kanunu’nun 573 .maddesi; miras bırakanın, feragat eden mirasçıya sağlığında terekenin tasarruf edilebilir kısmı aşan edimlerde bulunması halinde, bunun diğer mirasçılar tarafından tenkisinin istenebileceğini ifade etmiştir. Mirastan feragat edenin sadece saklı payını aşan miktarın tenkise tabi olacağına hükmetmiştir. Örneğin; miras bırakanın (M) kızı (K)’ye tasarruf edebileceği miktarı aşan ve malvarlığının tamamını feragat etmesi karşılığında bedel olarak vermişse diğer mirasçılarının tenkis isteyerek saklı paylarını koruma hakları vardır. (Tenkis Davası için daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız bakınız: Tenkis Davası)